preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Sućidar" Split

Login
Kalendar
« Ožujak 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Kalendar nastave

Priloženi dokumenti:
kalendar rada - azurirano.xlsx

Radovi učenika

Slika mjeseca

Vremenska prognoza

    

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 12. 2013.

Ukupno: 350798
Ovaj mjesec: 9268
Ovaj tjedan: 838
Danas: 5
Korisni linkovi

Centar za sigurniji internet - informacije za djecu, roditelje i nastavnike

Raspored zvona

             

       JUTRO

1.sat: 8:00-8:45 

2.sat: 8:50-9:35

3.sat: 9:40-10:25

odmor 10:25-10:40

4.sat: 10:45-11:30

5.sat: 11:35-12:20

6.sat: 12:25-13:10

 

  POSLIJEPODNE

1.sat: 14:00-14:45

2.sat: 14:50-15:35

3.sat: 15:40-16:25

odmor 16:25-16:40

4.sat: 16:45-17:30

5.sat: 17:35-18:20

6.sat: 18:25-19:10

e-Dnevnik

Polaganje stručnih ispita

Uplatu troškova polaganja stručnog ispita na IBAN: 

HR0224840081100647964

RAZREDNA NASTAVA

PRIRODA I BIOLOGIJA

GLAZBENA KULTURA

Školska knjižnica

NOVOSTI IZ KNJIŽNICE

Upisi u srednju školu

Vaši prijedlozi

Ukoliko imate neki prijedlog ili primjedbu u vezi sadržaja web stranice, javite se na e-mail ossucidarknjiznica@gmail.com 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Književni susret s Bojanom Meandžija
Autor: Ivan Debak, 29. 4. 2016.

 

U četvrtak, 28. travnja, u našoj je školi gostovala karlovačka spisateljica Bojana Meandžija, autorica romana „Trči! Ne čekaj me…“

Učenici predmetne nastave su s velikom pozornošću slušali ulomke iz romana u kojem spisateljica opisuje svoje odrastanje u rodnom Karlovcu za vrijeme Domovinskog rata. Roman je napisala sa samo 16 godina u vlažnim prostorijama atomskog skloništa. Prve rečenice romana zapisala je na drvenim letvicama drvarnice. Ti zapisi na letvicama stoje i danas, unatoč odmaklom vremenu.

Spisateljica je sve prisutne oduševila svojim pristupom ovoj teškoj i ozbiljnoj temi, ali i dirnula.

Ovaj autobiografski roman govori o ratu na poseban način, iz kuta gledanja trinaestogodišnje djevojčice koja je u trenu morala odrasti, postati odgovorna i igru zamijeniti boravkom u skloništu.

Posebna vrijednost ove iskrene, dirljive i poučne knjige je to što u njoj nema mržnje. 


Učenički osvrti na književni susret s književnicom Bojanom Meandžija 

 

Bojana Meandžija je književnica koja je sa samo trinaest godina doživjela najgori period u svome životu.

    Kao djevojčica u strahu za svoju obitelj i sestru bila jako uplašena i zabrinuta, a što joj je bilo najgore je to što je svoj rođendan zanemarila i nije ga doživjela kako je trebala, već je bila u skloništu i svaki čas ju je neka granata mogla pogoditi. Bojana je oduvijek bila dijete koje je voljelo pisati sastave i bilo što, a pošto u skloništu nije imala papira, pisala je na komadu drva jednu bilješku tako da jednog dana kad to netko nađe, može znati što se događalo u tim teškim trenutcima.

     Književnica Bojana nam je puštala zvukove iz rata koje je snimala svojim kazetofonom te nam je pustila i snimku radio škole. Svi smo se oduševili književnicom, njenom knjigom, a najviše njenom životnom pričom i iznimnoj plemenitosti te hrabrosti.

                                                                                                    Ana Vukoja, 6.a

 

28.4.2016. godine, smo se susreli s književnicom Bojanom Meandžijom.

Bojana je napisala knjigu „Trči! Ne čekaj me…“. Knjiga je dobila naslov po riječima njezine majke.

Na književnom je susretu bilo jako zanimljivo. Mislim da bi svi trebali imati jednu takvu knjigu kako bi se upoznali s prošlošću.

 

                                                                                               Magdalena Draganja, 6.a

Rat- riječ koja u svakome stvara sliku nereda, tuge i patnje. A najgore slike stvaraju se u mislima onih koji su ga proživjeli. Pa tako i književnica Bojana Meandžija.

Rat koji je proživjela budi u njoj strašna sjećanja, sli i veliki uspjeh, jer je tijekom tog strahovitog događaja napisala knjigu. Ta je knjiga, zapravo, bila veliki sastavak koji nije imala prilike predati svojoj profesorici. Čak je i u svom tom žamoru uspjela snimiti uzbune, radio- školu i posljednju uzbunu u Karlovcu. Nije znala da će to jednoga dana podijeliti s nama.

Ova priča svakome izmami suzu u oku, no i izrazit ponos na našu književnicu koja je sve to hrabro prebrodila. Njezina knjiga zbog velike i emotivne poruke zaslužuje biti pročitana.

 

                                                                                                             Lucija Tokić, 6.a

Prezentacija knjige „Trči, ne čekaj me! Mi se jako svidjela zbog  njenog sadržaja tj. priče. Književnica je pisala o njenom životu u Karlovcu tijekom Domovinskog rata. Naime, to je trebao biti sastav za učiteljicu, n proširilo se u 240 stranica i vjerojatno će postati lektira. Volio bih da postane lektirom jer će biti jedina lektira o Domovinskom ratu, nažalost jedina. Zahvaljujem se književnici što je podijelila priču sa nama i približila nam sve to. Govorila je o zajedništvu, ljubavi i skromnosti tijekom rata. Nadam se da će je moj djeca jedne godine čitati jer to se ne smije zaboraviti.

 

                                                                                                              Ante Bojčić, 8.a

U četvrtak, 28. Travnja našu je školu je posjetila mlada, hrvatska književnica iz Karlovca Bojana Meandžija.

Gostovala je pred učenicima od 6. do 8. razreda i pred profesorima. Gospođa Bojana nam je na zabavan, ali i dirljiv način prepričala sadržaj svoje autobiografije 2“ Trči! Ne čekaj me…“. Tada je gospođa Bojana bila mala, hrabra djevojčica koja je sa samo 16 godina izgubila svoje djetinjstvo. Autobiografija književnice opisuje stanje u Karlovcu za vrijeme rata…Bilo je teško vrijeme za sve stanovnike Karlovca. Vidjeli smo neke od slika, tadašnjih događanja. Slike su na neke ostavile velik utisak i probudile emocije. Imali smo priliku poslušati prijenos radio škole, čuti granatiranje na grad i čuti veličanstven zvuk sirena koji je obilježio završetak rata.

Druženje s književnicom  je proteklo uz zabavu i druženje, završilo je zanimljivim pitanjima i posvetama naše gošće.

 

                                                                                                              Lucija Vukoja, 6.a

 

Književnica Bojana Meandžija došla nam je dana 28.4.2016. u školu. Došla je predstaviti nam svoju knjigu „Trči. Ne čekaj me…“.

Sjedila sam u prvom redu i mogla sam doživjeti predavanje na najbolji mogući način. Književnica je pričala o strašnim bombardiranjima u Karlovcu, a jedan od najgorih se dogodio 4.10. na književničin rođendan. Bilo je jako potresno slušati priče o muci i patnji koju je naša domovina proživjela.

Teško mi je bilo slušati svu patnju koju su ljudi trpjeli , te grozote i užase.

Bilo je vrlo zanimljivo i drago mi je što sam prisustvovala.

 

                                                                                                           Franka Gulam, 6. a

Jučer, 28. Travnja 2016. Godine u našu školu došla je književnica Bojana. Književnica je rekla kako je rat ružna riječ i da baš zato zaslužuje samo tri slova.

Ona je imala 13 godina kada je bio Domovinski rat. Najgori dan joj je bio na njezin rođendan jer je bilo najveće granatiranje. Kada je bila na satu povijesti pala je granata. Pucali su prozori, a djeca su brzo izlazila vani. Pričala nam je kako je došla kući  puna krvavih ogrebotina. Književnica još danas ima snimke koje je snimila kad je njena obitelj bježala od granata u sklonište. Imala je mlađu sestru o kojoj se trebala brinuti.

Najdraži trenutak joj je bila posljednja uzbuna i tada su svi počeli pjevati „Marjane,Marjane“.

Ja ne volim rat kao ni književnica. Drago mi je što je književnica napisala knjigu u kojoj piše kako rat nije lijep i mislim da treba biti uzor svima jer je s 13 godina počela pisati knjigu.

                                  

                                                                                                    Mario Mahmutović, 6.a

Jeste li se ikad zapitali kako je to kad rat preuzme vaš život i kad iz udobnosti vaših domova morate bježati i čekati da sve završi?

Bojana Meandžija napisala je autobiografski roman sa 16 godina koji će Vam odgovoriti na ova pitanja.

Naslov romana su prve riječi rečenice koje je majka Bojani rekla za vrijeme granatiranja Karlovca i koje su se spisateljici duboko urezale u pamćenje. Ovaj roman nije izmišljena priča već vrlo realan prikaz stvarnog života sa stvarnim ljudima i radnjama. Nijedna rečenica nije izmišljena. Također, knjigu je pisalo dijete u pubertetu, odnosno Bojana kad je bila mlada pa je knjiga prihvatljiva i jednostavnija za čitanje. U cijeloj ovoj zbirci Bojana je sa sobom uvijek imala kazetofon kojim je snimala, a te su snimke još uvijek sačuvane. Spisateljica nije ni u jednom trenutku osjetila  mržnju i osvetoljubivost već se odlučuje vratiti mladosti i savladati tugu.

Evo, danas je još uvijek živa i ja sam je upoznala. Saznala sam da je rođena na isti datum kao i ja (4.10.) Jako mi je drago što sam je upoznala jer je susret bio vrlo zanimljiv i definitivno ću pročitati knjigu kao i vjerujem većina djece naše škole.

                         

                                                                                                              Dea Miletić, 8. b

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju